Parcha

 

Parcha saflorová

 

Příčinou velkého zájmu o tuto rostlinu bylo zjištění, že svými účinky na lidský organismus je podobný ženšenu. Na Sibiři se traduje, že maralový kořen léčí čtrnáct nemocí, omlazuje, posiluje, zahání depresivní stavy a zvyšuje pohlavní aktivitu. Rozbory potvrdily, že obsahuje velké množství účinných látek – vitaminů A a C, vápníku a proteinů.

 

Nejlepší vlastností parchy je, že celkově povzbuzuje organismus, zvyšuje aktivitu a chuť do života. To je působení, které v dnešním světě plném napětí, stresů a deprese má mimořádný význam, pokud může nahradit některé silné syntetické medikamenty. Přitom mírně zvyšuje krevní tlak, zlepšuje zásobování mozku kyslíkem, příznivě ovlivňuje srdce, celý systém krevního oběhu a snižuje hladinu cukru v krvi.

 

Parchu užíváme nejvíce ve formě hotových přípravků koupených v lékárně, podle příslušného návodu. Můžeme z ní obvyklým způsobem připravit i tinkturu nebo macerát. Při používání parchy musíme počítat s tím, že po povzbuzujícím účinku, který trvá pět až šest hodin, přichází mírný útlum, ten je ale dobré načasovat na fázi odpočinku.

 

Samozřejmě nesmíme zapomínat, že všechny prostředky, které posiluje, bychom měli užívat s mírou, neboť jejich síla se může obrátit proti nám.

 

 

Macerát z parchy:

 

Jednu lžíci suchých nasekaných kořenů zalijeme ¾ l horké vody a necháme minimálně 3, nejlépe 8 hodin vyluhovat. Trochu ohřejeme, necháme odležet, přecedíme a užíváme třikrát denně před jídlem po třetině výluhu.