Pelyněk
Pelyněk pravý
Pelyněk patří mezi nejstarší léčivé byliny, byl známý už ve starém Egyptě a v Řecku. Je to vůbec nejvíce hořká rostlina, její účinné látky jsou hořčiny, což ji předurčuje především k léčbě žaludku a celé trávicí soustavy. Pelyňkový čaj pomáhá při zkaženém a otráveném žaludku, zvracení, nechutenství, při poruchách tvorby žaludeční kyseliny, žlučníku a dvanácterníku. Uvolňje křeče trávicí soustavy způsobené nadměrnou plynatostí. Má i protizánětlivé účiky, posiluje při chřipce a prochlazení, vyhání střevní parazity. Používá se také jako koření.
Pelyněk má i některé další možnosti použití. Odhání hmyz, vrcholky rostlin se dávají mezi bílé prádlo proti molům. V Číně ještě i dnes vkládají smotaný lísteček pelyňku do nosu při krvácení.
Pelyněk se nesmí užívat bez přerušení déle než dva týdny, je třeba dávat pozor na dávkování. V malých dávkách totiž droga uklidňuje, v silnějších vyvolává nervozitu, je nebezpečná v těhotenství a působí jako jakýsi druh návykové drogy, která může vést až k těžkému poškození zdraví. Proto bylo zakázáno vyrábět absint, kdysi oblíbený destilát z pelyňku a známé pelyňkové víno.
Čajová směs na zkažený žaludek:
Nať pelyňku, nať máty, nať zeměžluče, nať benediktu, květ heřmánku, plod jalovce, semeno pestřece. Dvě lžíce směsi zalijeme ½ vroucí vody a přikryté necháme 15 minut louhovat. Přecedíme a pijeme v průběhu dne v malých dávkách, zhruba každou hodinu. Přitom nic nejíme, nejvýše trochu ovoce, jímž i po vyléčení začínáme opět konzumovat potravu.
Pelyňkové víno sv. Hildegardy
Do 1 l bílého vína dáme ½ dl čerstvé vymačkané šťávy z pelyňku, přidáme 10 lžic medu a trochu alkoholu, aby se víno nekazilo. Trochu ohřejeme, dobře promícháme, nevaříme. Pijeme každý druhý den stopku nalačno, ne dlouhodobě. Toto víno zlepšuje funkci žaludku, střev a dobře působí i proti skleróze.