Podběl

 

 

Podběl lékařský

 

Po plicníku je podběl další výbornou rostlinou na všechny druhy onemocnění plic a průduškových potíží. Svým bohatým obsahem slizovitých látek chrání sliznice organismu před drážděním. Léčí průduškové astma, zápal plic, těžký dech, chronická onemocnění dýchacích cest, kašel a zahleněné plíce a průdušky. Současně povzbuzuje organismus a zlepšuje chuť k jídlu.

 

Jeho použití je však mnohem širší. Spařené, trochu rozmačkané listy se přikládají horní (tmavší) stranou na špatně se hojící rány, záněty žil, popáleniny, bolavé klouby, na bolestivá místa při revmatismu a dně. Často se také používá v kosmetice, do pleťových masek, krémů a vod.

 

Oblíbený je podbělový med, připravený z květních hlaviček rozvařených s cukrem. Proti kašli a na průdušky je ale vhodnější čerstvý čaj oslazený medem, nejlépe ještě v kombinaci s podobně účinkujícími rostlinami jako plicníkem, violkou a slézem.

 

Podběl obsahuje kromě užitečných i některé nebezpečné látky, které při delším užívání mohou vyvolat poškození jater a záněty. Proto ho užíváme jen během potřeby, ne samostatně, dáváme přednost jeho dobrému uplatnění v čajových směsích.

 

 

Čajová směs na zahleněné plíce a průdušky:

 

Květ (list) podbělu, nať mateřídoušky, květ slézu, kvt divizny, list jitrocele, kořen proskurníku.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme, dobře osladíme medem a pijeme vícekrát denně po trošce vlažného čaje.