pohybové ústrojí - svaly, klouby, končetiny

 

 

Pohybové ústrojí – svaly, klouby, končetiny

 

Atrofie – degenerace svalů:

 

Při tomto onemocnění, kdy se nadměrně ztrácí svalová hmota, pijeme denně ½ l čaje z kontryhele a postižená místa potíráme a masírujeme tinkturou z přesličky nebo kokošky.

 

 

Obklad na bolesti svalů:

 

Mladé, šťavnaté, ale už dostatečně velké listy devětsilu poklademe na prkénko a paličkou naklepeme. Dáme na kousek plátna, pokapeme tinkturou z prhy, přiložíme na bolavé místo, přikryjeme igelitem, ovážeme a necháme několik hodin působit, nejlépe přes noc.

 

 

Mast na natržené svalstvo:

 

Natrhneme-li si při cvičení nebo jiné činnosti sval, pomeleme stejné díly kořene prhy, kostivalu, natě jitrocele a květu divizny. Do tohoto prášku přidáme tolik panenského oleje, aby po rozmíchání vznikla řídká kašička. Bolavý sval jí masírujeme po celé délce až po úpony.

 

 

Zánět kloubů:

 

U tohoto častého onemocnění pijeme čaj ze směsi stejných dílů natě přesličky, břízy, kopřivy a tužebníku. Současně děláme na několik hodin teplé zábaly postižených míst z pomačkaných listů zelí nebo listů či kořene kostivalu.

 

 

Kostivalový obklad:

 

Kostival patří mezi nejlepší rostliny k léčbě všech bolestí svalů, vykloubenin a zlomenin. Sušený kořen pomeleme na prášek, přidáme trochu panenského oleje a horké vody a vymícháme na kaši. Ještě teplé natřeme na lněný hadřík, přiložíme na bolavé místo a ovážeme. Stejný obklad můžeme udělat i z pomačkaných čerstvých listů kostivalu nebo devětěsilu.

 

Pavlikova rada: Kostival je úžasná bylinka (černý kořen) ….ale nezapomeňte, že se ho nemáte dotýkat ničím kovovým!!! Osobně si dělám mast a jsem s ní moc spokojený :-). Racept máte v odkazu: „Masti“

 

 

Kostivalová lesana:

 

Omytý čerstvý kořen nařežeme na drobné kousky a hned dáváme do sklenice, v níž už máme nalitou lesanu. Kořen totiž „srůstá“, jako by chtěl ukázat své léčivé účinky na zlomeniny kostí. Nádobu naplníme tak, aby droga byla dobře ponořená.Na 1 dl lesany přidáme 2 lžičky tinktury z prhy a necháme 2-3 týdny na teplém místě macerovat. Necedíme, kořeny necháme ve sklenici a lesaou potíráme i masírujeme blavá místa. U zlomenin, vykloubenin a natržených svalů uděláme obklad.

 

 

 

 

Ischias:

 

Jedná se o bolesti nervového původu, proto zaměříme pozornost i na tuto oblast. Připravíme čaj ze stjených dílů natě meduňky, levandule, třezalky a chmelových šišek. Do hotového čaje přidáme lžičku tinktury z kozlíku. Zevně přikládáme obklad z listů devětsilu.

 

 

Obklad babičky Mühlbacherové:

 

Tento obklad podle receptu významnké bylinkářky slouží na otoky a různé jiné vnější bolesti. Nastrouhané syrové brambory uvaříme v malém množství mléka na řídkou kaši, přidáme asi 1/3 objemu ovesné mouky, dobře rozmícháme aupravíme mlékem na hustotu kaše. V tenké vrstvě dáme do plátna a teplý obklad přikládáme na bolavé místo, každé 2 hodiny měníme. Nakonec jen promasírujeme a potíráme rozmarýnovo-levandulovým olejem.

 

 

Křenová placka:

 

Nastrouhaný kořen křenu smícháme s troškou mouky, másla a přírodního octa. Dáme do tenkého plátna, vytvarujeme placku a přikládáme na bolavé místo, které chráníme před podrážděním pokožky bylinkovou mastí nebo kosmetickým krémem. Placku necháme působit nevjíce 30 minut, opakujeme až za několik hodin. Výborně „vytáhne“ každou bolest, můžeme ji použít i na jiné bolesti, například v boku při zánětu pohrdunice.

 

 

Křeč v noze:

 

Na uvolnění křečí v noze pomáhá přiložit rozdrcený list kapradě a nechat jej působit, dokud se křeče neuvolní. U chronických křečí koupeme nohu v silném odvaru nebo ji jím opakovaně potíráme a masírujeme.

 Pavlikova rada: Především si doplňte v těle zásobu soli a hořčíku.

 

Nadměrné pocení nohou:

 

K odstranění této nepříjemnosti smícháme dva díly alpy a jeden díl ovocného octa. Touto směsí zalijeme nadrobno nasekanou nať přesličky, aby byla ponořená, a necháme za občasného protřesení 10-14 dní macerovat. Ze silného odvaru dubových listů nebo kůry uděláme koupel nohou a po něm roztok opakovaně vtíráme do pokožky nohou.

 

 

Obklad na vykloubeniny:

 

Do ¼ kg čerstvého tvarohu zamícháme 2 lžíce tinktury z prhy a kostivalu. Rozetřeme na kousek plátna na tloušťku asi 2 cm do vhodnéhoh tvaru podle místa vykloubení. Přiložíme, převážeme a necháme působit, dokud tvaroh nevyschne.

 

 

Osteoporóza – odvápnění kostí:

 

K léčbě a prevenci této nemoci pijeme denně obvyklou půllitrovou dávku čaje z řebříčku, k němuž přidáme lžičku mletého nebo na prášek roztlučeného semene pískavice.

 

Úbytek kostí:

 

Tato tzv. Anglická nemoc napadá pohybové orgány. Starší bylinkové recepty doporučují ořechovou koupel. Čtyři hrsti nasekaných ořechových listů nebo oplodí ořechu krátce povaříme v 2-3 l vody, necháme přikryté vyluhovat a scedíme do vanové koupele.

 

 

Ústřel (hexnšus):

 

K uvolnění záchvatu a zmírněnní bolesti doporučují bylinkové recepty obklad z třezalkové natě. Dáme ji napařit na sítku v hrnci nebo povaříme v malém množství vody. Potom dáme do plátna a teplý obklad přiložíme na kříže. Přikryjeme teplou dekou, necháme působit 10-15 minut a opakujeme vícekrát.

 

 

Voda v koleně:

 

Květy heřmánku zalijeme malým množstvím mléka oslazeného medem a krátce povaříme. Necháme stát a hustý odvar i s heřmánkem dáme v tenké vrstvě na plátno, polijeme vaječným bílkem, přiložíme na koleno a teple zabalíme, nejlépe na noc. Přes den léčbu doplníme přiložením křenové placky.