Popenec

 

Popenec obecný

 

Popenec je silně aromatická rostlina, sloužící také jako koření. Nejvíce se používal k léčení záduchy – průduškového astmatu. Na toto onemocnění se osvědčil hlavně u starších mužů. K léčebným účelům se začal používat ve 12.století v Evropě se stal známým jako tzv. Švýcarský čaj. Čaj z popence pomáhá také při kašli, těžkém dechu a všech dalších onemocněních dýchacích cest.

 

Jeho druhé významné uplatnění je při nemocech močových orgánů. Uvolňuje, a při delším používání i pomalu rozpouští močové kameny, písek v ledvinách a žlučové kameny. Mírní bolesti při zánětu močového měchýře a močových cest a uvolňuje s tím související zastavení močení. Pomáhá játrům zbavovat se jedovatých látek, což můžeme využít při nemocech z povolání.

 

Popenec má stahující a protizánětlivé účinky, proto je dobrý také proti průjmům. Vysoký obsah vitaminů dále rozšiřuje jeho použití jako posilujícího prostředku při avitaminóze, bledosti, chudokrevnosti a chřipce. Listy popence můžeme přidávat do jarních salátů a bylinných polévek jako „životabudič“, když je tělo po zimě unavené nedostatkem vitaminů.

 

Významné uplatnění nachází popenec také při vnějším použití. Silný odvar může posloužit jako kloktadlo a doporučuje se omývat jím kožní vyrážky, ekzémy a těžce se hojící rány. Na modřiny a krevní podlitiny můžeme přikládat obklady z povařené natě. Pomáhá také při celulitidě – pomačkanou nať přikládáme přímo na pokožku a necháme působit, nejlépe přes noc.

 

Popenec používíme do různých čajových směsí, ale můžeme ho pít i samostatně, neboť v běžných dávkách je úplně neškodný.

 

 

Močopudná čajová směs:

 

Nať popence, nať zlatobýu, list břízy, nať vřesu, nať přesličky, nať rdesna, nať bazalky, nať pýru.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme třikrát denně po tetině výluhu půl hodiny po jídle.

 

 

Popencové mléko:

 

Dvě lžíce popence přivedeme do varu v ½ l mléka apřikryté necháme vyluhovat 20 minut. Scedíme, přidáme lžíci medu, pijeme horké, pomalu po doušcích, celý večer, hlavně před spaním. Toto mléko pomáhá při astma a všech potížích dýchacích orgánů.

 

 

Protiastmatický čaj:

 

Ke dvěma dílům květu (listu) sedmikrásky přidáme po jednom dílu natě plicníku, zběhovce, popence a bukvice. Čaj dobře osladíme medem a pijeme po doušcích. V sezoně můžeme směs čerstvých bylin odšťavnit a užívat 2-3 krát denně po lžičce.