Prha

 

Prha chlumní

(arnika)

 

Léčivé účinky prhy můžeme považovat přímo za zázračné. Její největší hodnotou je mimořádná schopnost uvolňovat krevní sraženiny. Na těžké odřeniny, pohmožděniny, zmodralé krevní podlitiny a zčernalé nehty není lepšího léku než obklad z prhy. Čím dřív ji po úrazu přiložíme, tím lépe pomáhá, ale dokáže uvolnit i starší krevní sraženiny. Velmi dobře pomáhá při svalových bolestech, přikládáme ji na natržené svaly a vykloubeniny, otoky, záněty kostí a končetiny ochrnuté po „mrtvičce“. Bolavá místa můžeme několikrát denně potírat prhovou tinkturou zředěnou vodou v poměru 1:1, nebo přiložit obklad – jednu polévkovou lžíci tinktury se dvěma decilitry vody, troškou cukru a octa. Můžeme ji také posílit účinky octanu hlinitého, s nímž vytvoří výborný lék.

 

Prha má prvotřídní dezinfekční účinky, takže se jí mohou omývat hnisavé rány i kloktat (1 kávová lžička na sklenici vody) a zředěná v poměru 1:1 poslouží místo jódové tinktury a na potírání akné.

Vnitřní používání prhy se často nedoporučuje, neboť rostlina je považována za jedovatou, může vyvolat zánět žaludku, bušení srdce a kolapsové stavy. Avšak při mírném dávkování (10-20 kapek tinktury na kostku cukru nebo v trošce vody dvakrát denně) má mimořdáně dobré účinky. Rozšiřuje cévy a zlepšuje krevní oběh, čímž pomáhá při křečových žilách, kornatění cév a revmatických nemocech. Prospívá také při degeneraci a bolestech srdečního svalu, stařeckém srdci, arterioskleróze, bolestech a záchvatech anginy pectoris, ale také na uvolnění žaludečních křečí při svalové bolesti a slabosti, trnutí končetin a tehdy, když se člověk celkově cítí jako „polámaný“.

 

Neobyčejně léčivá síla prhy se může při překročení uvedeného dávkování projevit nepříznivě. Příliš koncetrovaný roztok při použití z vnějšku dráždí a „pálí“ pokožku, vnitřně mohou vyšší dávky způsobit závratě až bezvědomí, u zvlášť citlivých jedinců i alergické reakce.

 

 

Prhová tinktura:

 

Jednu lžíci rozmačkané drogy z listů, květů nebo kořene zalijeme 1 dl čistého lihu a necháme za občasného protřesení louhovat 3-4 týdny. Přecedíme přes husté plátno nebo přefiltrujeme. Pro zlepšení vzledu můžeme nechat několik dní usadit, potom pozorně slijeme nebo stáhneme hadičkou.

 

 

Obklad na bolesti svalů:

 

Mladé, šťavnaté, ale už dostatečně velké listy devětsilu poklademe na prkénko a paličkou naklepeme. Dáme na kousek plátna, pokapeme tinkturou z prhy, přiložíme na bolavé místo, přkryjeme igelitem, ovážeme a necháme několik hodin působit, nejlépe přes noc.

 

 

Mast na natržené svalstvo:

 

Natrhneme-li si při cvičení nebo jiné činnosti sval, pomeleme stejné díly kořene prhy, kostivalu, natě jitrocele a květu divizny. Do tohoto prášku přidáme tolik panenského oleje, aby po rozmíchání vznikla řídká kašička. Bolavý sval jí masírujeme po celé délce až po úpony.