Přibývající léta

 

Přibývající léta

 

Borovicová koupel:

 

Připravíme ji z mladých výhonků borovice a květů pampelišky. Čtyři hrsti stejných dílů této směsi dáme do 2-3 l vody, uvedmee do varu a necháme ½ hodiny vyluhovat. Scedíme a přidáme do koupele. Tato koupel regeneruje kosti a chrupavky a zpomaluje proces stárnutí.

 

 

Tibetský recept na omlazování a čištění organismu:

 

Šálek mléka zahřejeme k bodu varu, prolisujeme do něj 2-3 středně velké stroužky česneku a přidáme lžičku medu. Necháme stát a vypijeme po doušcích ráno po probuzení.

 

 

Slunečnice na zaostření zraku:

 

Tento recept doporučuje podávat denně během 4-6 týdnů 3 lžíce syrových oloupaných slunečnicových semen. Vhodnou formou je také jejich pomletí a rozmíchání s troškou ovocné šťávy, džemu, medu nebo mléka.

 

 

Když slábne paměť:

 

Ke zlepšení paměti doporučují staré recepty vzít ráno nalačno ½ lžičky mletého semene hořčice a zapít šálkem čaje z rozmarýnu. Kúru v trvání 2-3 týdnů opakujeme každé tři měsíce.

 

 

Hloh – radost pro seniory:

 

Tato známá bylinka patří k nejlepším rostlinným prostředkem pro lidi vyššího věku. Formou tinktury jej můžeme užívat i dlouhodobě. Při její přípravě k tomuto účelu přidáme k hlohu ještě ¼ objemu květ jírovce a hotovou „posílíme“ troškou jinanové tinktury.

 

 

Ženšen – kořen života:

 

Je to nejslavnější léčivá rostlina starověké Číny. Jedním z jejích všestranných účinků na celý organismus je i posilování a zvyšování vitality seniorů. V našich podmínkách jsme odkázáni na nákup v lékárně, přípravky užíváme podle návodu. Když si chceme připravit extrakt ze sušeného kořene, 3 lžíce najemno roztlučené drogy zalijeme 1 l vody a necháme 3-4 týdny macerovat, občas protřeseme. Užíváme třikrát denně lžičku v trošce vody ½ hodiny před jídlem. Kúru v trvání 4-6 týdnů na měsíc přerušíme a 3 až 4 krát zopakujeme.

 

 

Chvála zeleného čaje:

 

Tentoč aj se pije jako povzbuzující prostředek, méně už je známo, že je to výborný lék, mimořádně vhodný právě pro starší lidi. Šálek zeleného čaje s citronem a troškou přírodního cukru si začněme dávat místo kávy a považujme ho za každodenní nápoj.

 

 

Čaj na zvýšení vitality:

 

Ke dvěma dílům roztlučeného kořene libečku přidáme po jednom dílu natě yzopu, rozmarýnu a vachty. Dvě lžíce směsi dáme do ½ l vody, pomalu ohříváme až k bodu varu a necháme přikryté vyluhovat. Scedíme, přidáme podle chuti med, citron a 1 dl červeného vína. Pijeme 2-3 krát denně i delší dobu.