Proskurník

 

 

Proskurník lékařský

Topolovka růžová

 

Obě rostliny mají podobné účinky. Latinský název proskurníku je odvozen od řeckého althaino – uzdravovat a potvrzuje, že měl velkou léčebnou popularitu už ve starověku, když jej považovali za téměř všemocný lék. Jeho největší hodnotou je vysoký obsah slizovitých látek, které vytvářejí při vnitřním používání ochrannou vrstvičku, chránící sliznice před drážděním. Jejich zásluhou je prvotřídním lékem proti kašli, černému kašli a kataru průdušek, k tomuto použití je velmi vhodný také u dětí. Většinou se používá v kombinaci s jinými podobně působícími rostlinami. Slizovité látky proskurníku se osvědčily i jako přísada do čajových směsí proti vředům žaludku a dvanácterníku. Proskurníkovou drogou k vnitřnímu užívání nevaříme, ani nezaléváme horkou vodou, protože teplem se nejúčinnější slizovité látky ničí. Děláme jen vlažný výluh, pokud proskurník kombinujeme s dalšími bylinami, přilijeme ho až do vychlazeného čaje.

 

Vně slouží rozvařený kořen proskurníku na omývání postižených míst při psoriáze, hustý kašovitý odvar můžeme přikládat na vředy, změkčuje opuchlé nebo zthuhlé svalstvo a můžeme jej také použít jako kosmetickou masku na obličej. Proskurník se využívá také v cukrovinářství – ve vodě houstne a ve spojení s cukrem vytváří sladkou pastu.

 

 

Čajová směs na vřed žaludku a dvanácterníku:

 

Kořen proskurníku, list benediktu, květ heřmánku, prhová tinktura, nať zeměžluče, nať kokošky pastuší tobolky, nať světlíku, kořen puškvorce.

Dvě lžíce směsi dáme do ½ l vlažné vody a necháme louhovat 8 hodin. Odlijeme asi 3 dl výluhu a zbytek asi jednu minutu povaříme. Po vychladnutí obě složky smícháme, přidáme 20 kapek prhové tinktury a pijeme po doušcích během celého dne.

 

 

Čaj na zánět průdušek:

 

Na tento častý zánět použijeme směs stejných dílů květu prvosenky, slézu, divizny, listu jitrocele a kořene proskurníku. Dvě lžíce směsi dáme do vlažné vody a necháme 8 hodin macerovat. Ohřejeme k bodu varu, ale nevaříme, a necháme přikryté vyluhovat. Scedíme, dobře ochutíme medem a citronem, dáme do termosky a užíváme každou hodinu po lžíci.

 

 

Protiastmatický čaj:

 

Připravíme ho ze stených dílů listu jitrocele, kořene omanu, podbělu a proskurníku, natě srdečníku a semene fenyklu. Dvě lžíce směsi dáme večer do ½ l teplé vody, přidáme na lupeny rozebranou polovinu cibule a necháme do rána macerovat. Uvedeme do varu a necháme přikryté 20 minut vyluhovat. Pijeme 2-3 x denně.