Rakytník

 

 

Rakytník řešetlákový

 

Oranžovočervené bobulky rakytníku obsahují velké množství vitaminu C (po šípcích jsou druhým nejbohatším přírodním zdrojem) i dalších vitaminů a minerálů, ale ze všech rostlin nejvíce vitaminu E. Obsahem karotenu, ze kterého se tvoří vitamin A, se rakytník vyrovná mrkvi, považované za jeho nejbohatší zdroj. Rozbory potvrdily přítomnost dalších vitaminů skupiny B, dále P, F, K, minerálů a množství dalších cenných látek. V jejich vzájemném vyváženém spojení je skrytá mimořádná léčivá síla rakytníku.

 

Konzumací plodů rakytníku se zlepšuje celkový zdravotní stav člověka, zvyšuje se jeho pracovní schopnost a aktivita. I když prospívá při všech nemocech, vzpomeneme jen některé nejvýznamnější a už ověřené účinky. Léčí žaludeční onemocnění, i vředy, zlepšuje oběh krve, hojí sliznice plic a průdušek, prospívá kloubům, léčí revma a dnu, působí proti skleróze, tlumí bolest a pomáhá při Basewově nemoci způsobené nadměrnou tvorbou hormonů štítné žlázy.

 

Rakytníkový olej při vnějším používání hojí rány, popáleniny, omrzliny, zapařeniny a prakticky všechny kožní nemoci. Vitamin E je nejlepším prosředkem na pokožku. Zvyšuje její pružnost, omezuje tvorbu vrásek, při drobnějším poranění ji zaceluje bez jizev. Proto je olej také dobrým kosmetickým prostředkem na masáž a ošetření pokožky.

 

Při běžném užívání plodů nebo oleje v obvyklých dávkách žádné nepříjemné působení nehrozí, věštší množství najednou se nedoporučuje, neboť účinek se už nezvýší.

 

 

Rakytníkový olej:

 

Plody usušíme na mírně teplém místě, musí si zachovat původní barvu a vůni. Potom je rozdrtíme a zalijeme slunečnicovým nebo olivovým olejem, na vnitřní užívání nejlépe panenským, aby byla drť dobře zakrytá. Necháme 2-3 týdny stát na teplém místě. Denně dobře protřeseme. Přecedíme, zbytek protlačíme přes řídké plátno, skladujeme v tmavé sklenici. Užíváme třikrát denně 1 lžičku.

 

 

Rakytníkový kompot:

 

Omyté, dobře zralé plody volně nasypeme do zavařeninové sklenice a zalijeme vroucím nálevem z 1 l vody a ½ kg cukru. Nahoru přidáme trochu kyseliny citronové a sterilujeme 10 minut. Konzumujeme jako zdravou potravu s vysokým obsahem vitaminů a minerálních látek.