Rozrazil

 

 

Rozrazil lékařský

Rozrazil potoční

 

Hlavní léčivou schopností rozrazilu je silná močopudnost. To jí dává prvořadé použití při zánětech močového měchýře a močových cest, chronických onemocnění močového ústrojí a při dně. Při prvních příznacích vodnatelnosti je třeba začít ihned pít čaj z rozrazilu.

 

Druhou dobrou vlastností rozrazilu, snad ještě cennější než lehce nahraditelná močopudnost, je snižování hladiny cholesterolu v krvi. Současně se krev i čistí, takže rozrazil se stává lékem i doporučovanou prevencí proti skleróze.

 

Droga má i některé další dobré vlastnosti, jako je příznivý účinek proti kašli, ochraptění, záduše a tuberkulóze, při žaludečních a střevních poruchách.

 

Rozrazil je všestranně užitečná a dobrá bylinka, která nemá žádné nepříznivé účinky. Je chutná a můžeme ji užívat dlouhodobě ve formě lahodného čaje. Proto ji často přidáváme do mnoha čajových směsí.

 

 

Čajová směs proti arterioskleróze:

 

Nať rozrazilu, list (tinktura) jinanu, květ (plod) hlohu, list routy, nať řebříčku, nať kokošky, nať (tinktura) prhy.

Dvě lžíce směsi namočíme, nejlépe večer, do ¼ l vlažné vody a necháme minimálně 8 hodin macerovat. Přecedíme, nalijeme na směs další ¼ l vody, uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Místo list jinanu a natě prhy můžeme použít půl kávové lžičky tinktury. Procedíme, smícháme s macerátem a pijeme třikrát denně. Při kúře nezapomínejme na úpravu výživy, konzumaci alespoň dvou stroužků česneku denně a také mnoho ovoce a zeleniny.

 

 

Čajová směs na snížení cholesterolu:

 

Tato čajová směs obsahuje stejné díly natě rozrazilu, kopřivy, přesličky a sporýše. Při preventivním užívání střídáme pití tohoto čaje se zeleným čajem, který má podobné účinky. Snižování cholesterolu v krvi má i antisklerotické účinky a zlepšuje paměť.