Šalvěj

 

Šalvěj lékařská

 

Z mnoha výborných léčivých vlastností šalvěje je na prvním místě její silný protibakteriální účinek, osvědčený při všech nemocech ústní dutiny a krku. Výborně se uplatňuje při zánětu dásní, při otocích od zubní protézy a paradontóze, při které je přímo nenahraditelná. Po vytržení zubu vyplachujeme ústní dutinu odvarem ze šalvěje, čímž dosáhneme toho, že rána se rychle zahojí a nebude hnisat. Dobře poslouží na omývání a obklady při kožních nemocech a akné. Na všechny tyto problémy stačí šalvěj sama. Jen někdy k ní přidáváme trochu yzopu, heřmánku nebo listu ořešáku. Na kloktání a výplachy připravíme silný odvar nebo dáme lžčku tinktury do sklenice vody, a tuto proceduru často opakujeme.

Šalvěj je výbornou bylinkou také při vnitřním použití. I tady si vystačí většinou sama, nanejvýš s troškou yzopu. Čaj odstraňuje noční pocení, pomáhá při pracovní přetíženosti a nervozitě, využívá se na snižování nadměrné tvorby mateřského mléka, pomáhá při slabé a nepravidelné menstruaci. Oživuje krevní oběh a zlepšuje činnost nervové soustavy, proto se doporučuje u rekonvalescentů, v tomto případě ve formě šalvějového vína, ale ne trvale. Droga tvoří i osvědčenou přísadu do čajových směsí při různých druzích rakoviny.

 

Šalvěj můžeme zařadit do svého každodenního života nejlépe tak, že po každém umytí zubů si několik kapek tinktury dáme do úst a necháme působit. Tím výborně dezinfikujeme a hojíme dásně. Pro velmi citlivou sliznici můžeme tinkturu trochu zředit vodou. Nevyplivujeme, necháme splynout se slinami a polkneme, čímž stále přenášíme do organismu malé množství jejího vynikajícího léčivého působení. Tinktura trochu barví zuby, proto používáme pasty s bělicícm účinkem.

 

Také u takové dobré rostliny jako je šalvěj platí, že při vnitřním užívání dodržujeme doporučené dávky, neboť předávkování nebo užívání delší dobu bez přerušení se může projevit negativně.

 

 

Odvar na výplachy ústní dutiny:

 

Nať šalvěje, nať yzopu, květ heřmánku, nať přesličky, list ořešáku.

Dvě lžíce směsi dáme do ¾ l vody, přivedeme do varu, přikryté necháme vyluhovat 15 minut a přecedíme. Vlažný čaj držíme v ústech co nejdéle, vyplachujeme jím ústní dutinu, aby mohl dobře působit. Současně pijeme denně 3 šálky čaje z třezalky, který podporuje hojení vnitřně.

 

 

Šalvěj proti cukrovce:

 

Jednoduchým způsobem udržování nízké hladiny cukru v krvi je konzumace 3-5 listů šalvěje denně. Můžeme je rozmixovat v trošce vody nebo zkonzmovat jakou součást vhodného salátu. V mimosezonním období je můžeme nahradit šalvějovou tinkturou.

 

 

Bolesti po vytržení zubu:

 

Po této časté a nepříjemné proceduře uděláme silný odvar z květu divizny, natě šalvěje, jitrocele, heřmánku a zopu. Uvedené bylinky s hojivými účinky můžeme libovolně kombinovat nebo použít jednotlivě. Dvě lžíce drogy dáme do 1 dl vody, uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Vlažný odvar držíme v ústech, urychluje hojení.

 

 

Kloktadlo při paradentóze podle českého bylinkáře Karla:

 

Připravíme kloktadlo ze směsi tejných dílů dobuvé kůry, natě šalvěje a truskavce. Čtyři lžíce směsi dáme do ½ l vody a necháme přes noc macerovat. Ráno pomalu uvedeme do varu a necháme přikryté vyluhovat. Tímto odvarem opakovaně vyplachujeme ústa a současně kartáčkem masírujeme dásně. Konzumací čestvého ovoce a zeleniny zvýšíme příjem vitaminu C, léčbu doplňujeme pitím syrové řepné šťávy.

 

 

Šalvějová ústní voda:

 

Tři lžíce nasekané natě šalvěje a po jedné lžíci květu heřmánku a natě yzopu dáme do ½ l vody, pomalu uvedeme do varu, necháme přikryté vychladnout a scedíme. Ústní vodu používáme při krvácení dásní a bolestech zubů, vždy po umytí zubů.

 

 

Odvar na zánět dásní:

 

Smícháme stejné díly natě přesličky, šalvěje a máty. Čtyři lžíce směsi necháme krátce povařit v ½ l vody a přikryté vyluhovat. Scedíme a vlažný odvar držíme opakovaně v ústech.