Saturejka

 

Saturejka zahradní

 

Původ saturejky, jakož většiny koření, je v oblasti Středomoří, ze starořecké kuchyně se její sláva rozšířila po celém světě. Není to jen zásluhou její aromatické chuti, ale také toho, že značně zlepšuje stravitelnost jídel. Týká se to zvlášť těžkých masitých jídel a „nadýmajících“ potravin (luštěniny, zelí), při kterých je saturejka první prevencí trávení.

Ryze léčební uplatnění saturejky využívá její mezi bylinkami zřídkavou schopnost zvyšovat krevní tlak. Ve formě čaje, v obvyklém dávkování, léčí také zánět žaludku a tenkého střeva, uvolňuje plynatost střev, pomáhá při akutním a chronickém průjmu. Stimuluje činnost celého trávicího traktu, aktivizuje podžaludeční parazity, tlumí pocit žízně a u diabetiků a celkově posiluje organismus.

 

Saturejka má ještě jedno neobvyklé uplatnění. Vyvolává v lidském organismus pohlavní ctižádostivost, čímž přispívá ke zbavení frigidity u žen a impotenci mužů. Podobně působících bylinek je málo, proto se saturejka stala základní složkou tzv. Nápoje lásky, prostředku, který lidstvo tak moc od dávných dob potřebuje.

 

Všechny rostliny, které aktivují organismus, dávkujeme opatrně, protože tato dobrá vlastnost se může lehce obrátit proti nám. Týká se to v plné míře i saturejky.

 

 

Nápoj lásky:

 

Nať saturejky, nať yzopu, nať máty, list ořešáku, nať bazalky, kořen vlaštovičníku, nať třezalky.

Nápoj připravujeme nejlépe z čerstvých rostlin, můžeme je však kombinovat i se sušenými, bylinkovou směs volně nasypeme do vhodné nádoby, asi do 1/3 l jejího objemu. Doplníme červeným vínem a necháme 2-3 týdny vyluhovat, občas protřeseme. Přecedíme a pijeme nalačno dvakrát denně kalíšek, ne více, i mnoho lásky škodí.