Schizandra

 

Schizandra čínská

 

Také u schizandry se potvrzuje, že červené plody jsou zásobárnou vitaminu C. Na její vynikající schopnosti povzbuzovat organismus se podílel i vysoký obsah dalších vitaminů a minerálních látek v ideálně vyváženém poměru. Léčebně se to projevuje tím, že schizandra podporuje vylučování kyseliny močové z organismu, pomáhá proti revmatickým onemocněním, aktivizuje centrální nervstvo, léčí plíce a průdušky, snižuje obsah cukru v krvi, chrání proti infekcím a zlepšuje funkci jater. Významnou úlohu sehrává i v provenci, neboť dodáváním cenných látek do organismu jej ozdravuje a zvyšuje jeho imunitu.

 

Dobrou vlastností schizandry je, že se ani při delším užívání nestává návykovou drogou, což je u povzbuzujících prostředků časté a nežádoucí. Můžeme si proto pomocí ní zvyšovat životní energii bez obav.

 

Abychom to s tou silou nepřehnali, užíváme 5-10 čerstvých nebo sušených bobulí třikrát denně. Z konzervovaných a jinak zpracovaných i více. U lidí s vysokým krevním tlakem, srdečními onemocněními a při nespavosti dávkujeme opatrněji.

 

 

Schizandrový kompot:

 

Bobule schizandry dobře umyjeme v tekoucí vodě a odstraníme stopky. Volně nasypeme do zavařovacích sklenic, ne plných. Zalijeme vroucím sirupem z cukru a vody v poměru 1:1 a sterilujeme 10-15 minut. Podáváme se zeleným čajem.