Světlík lék.

 

 

Světlík lékařský


Jak název napovídá, světlík je rostlinou našich očí. Už starověké národy jej používaly k léčbě očních nemocí, a k tomuto účelu ji doporučovali také významní středověcí bylinkáři. Dodnes je to pro něj hlavní a téměř jediné použití. Dokáže totiž velmi dobře pomoci při všech očních nemocech, přitom se používá nejen vně, ale také vnitřně.


Při vnějším použití omýváme oči silným odvarem ze světlíku nebo přikládáme obklady. Vhodné je také naplnit sáček z řídkého plátna spařeným světlíkem, přiložit na bolavé oko, převázat a nechat obklad působit přes noc. Pomáhá to při zánětu očních spojivek, zahnisání, slzení, při tvorbě ječného zrna, zčervenání, podráždění, zeleném zákalu, zánětu duhovky, i při přetažení očí. Takový obklad je užitečný také na doléčení poooperačních stavů, na regeneraci a posílení oka.


Vnitřní použití se přidává k vnějšímu. Čaj ze světlíku podporuje léčbu očí a zlepšuje zrak. Má příznivý vliv také na žaludek, neboť světlík patří k bylinám, které snižují kyselost žaludku, čímž preventivně působí proti vzniku vředů. Prospívá také při duševní únavě, nespavosti, bolestech hlavy a hysterii.


Dobrou prevencí a prostředkem na zlepšení zraku, hlavně u starších lidí, je macerát světlíku ve víně, který připravíme obvyklým způsobem podobně jako u česneku medvědího nebo rozmarýnu. Praktickým způsobem užívání světlíku je umlít usušenou bylinku na masovém mlýnku a brát po polovině lžičky v trošce vody dvakrát denně.


Rostlina nemá žádné škodlivé účinky a v běžném dávkování ji můžeme uživat i dlouhodobě.



 

Čajová směs na posílení očí:


Nať světlíku, list (plod) borůvky, květ heřmánku, list ořechu, plod fenyklu.

Dvě lžíce směsi dáme do ½ l vroucí vody a necháme přikryté vyluhovat asi 15 minut. Přecedíme a pojeme dva až třikrát denně. K vnějšímu použití množství směsi zdvojnásobíme, aby čaj byl silnější.



 

Světlík na zvýšení vylučování žaludečních šťáv:


Trpíme-li nízkou tvorbou žaludečních šťáv, doporučuje se během jídla pít po trošce slámkou čaj z natě světlíku. Dvě lžíce sušené natě zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat.


 

( Světlík jsem několikrát doporučil známým při plastice očních víček jak vnitřně tak jako obklady a účinek byl výborný. Rozhodně lepší v tomto případě než např. Heřmánek)