Třapatka

 

 

Třapatka nachová


Třapatka významně podporuje činnost bílých krvinek, které považujeme za jakousi „policii“ v organismu. Tím pomáhá zabíjet choroboplodné zárodky a zvyšuje odolnost organismu před nemocemi. Zvyšování imunity má v dnešní společnosti mimořádný význam, protože lidský organismus je velmi často oslabován zplodinami z nesprávné výživy, stresem a konzumním způsobem života. Je třeba ji proto užívat hlavně preventivně, například v chřipkovém období, dokud nemoc ještě nevypukla.


Třapatka má však také další dobré účinky – pomáhá při chronických zánětech kloubů, léčí žaludeční vředy, prostatu, močové cesty, zánět horních dýchacích cest, sennou rýmu, i tak obávanou rakovinu, zvlášť žaludku, jater a střev.


Vně ve formě tinktury se třapatka používá na ekzémy, kožní zápaly, křečové žíly, proleženiny, popáleniny a lupénku.


Velmi dobré vlastnosti třapatky však mají i druhou stránku, dávkujeme ji pozorně, protože působí dost silně. Vyloučíme ji také v těhotenství a během kojení. U některých zvlášť citlivých lidí může vyvolat alergické reakce.



 

Čajová směs na chronický zánět kloubů:


Kořen třapatky, nať řebříčku, nať vřesu, kořen libečku, nat pýru, plody jeřabiny.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme dvakrtá denně po dobu tří měsíců, střídavě každý druhý týden.



 

Třapatková tinktura na posílení imunity:


Deset lžic čerstvého pomletého kořene třapatky zalijeme ½ l silného alkoholu a necháme macerovat 7-10 dní, občas protřeseme. Necháme usadit, pozorně slijeme a přefiltrujeme. Užíváme preventivně na posílení imunity organismu 7 lžičku ráno nalačno. V období chřipkových epidemií i večer, ale jen několik dní. Tinkturu můžeme připravit i ze sušeného kořene, má jen trochu nižší účinnost.