Trávení

 

 

Pro dobré trávení

 

 

Žaludek:

 

Bylinková žaludeční hořkost:

 

Čtyři díly natě zeměžluče, dva díly rozdrcených plodů jalovčinky, po jednom dílu natě řebříčku, pelyňku a kořene puškvorce dáme do vhodné láhve a zalijeme bílým destilátem, aby drogu překrýval o ¼ objemu. Necháme 2 až 3 týdny vyluhovat, občas protřeseme. Pijeme denně stopku půl hodiny před hlavním jídlem. Tento univerzální preventivní lék na dobrou funkci vnitřních orgánů není vhodný při onemocnění ledvin a jater.

 

 

Preventivní žaludeční čaj:

 

Smícháme po dvou dílech kořene puškvorce, listu vachty, natě pelyňku a po jednom díle natě benediktu, zeměžluče a máty. Dvě lžíce směsi dáme večer do ½ l vody a necháme přes noc vyluhovat. Ráno pomalu ohřejeme, začne-li vřít, přikryjeme a necháme vychladnout. Pijeme šálek půl hodiny před hlavním jídlem, ne dlouhodobě, vždy jen jněkolik dní, cítíme-li, že žaludek potřebuje bylinkovou pomoc.

 

 

Zázvor na zlepšení trávení:

 

Tři lžíce drceného kořene zázvoru zalijeme ½ l vodky a za občasného protřesení necháme 2-3 týdny macerovat. Scedíme a užíváme po lžíci dvakrát denně nalačno. Z kořene zázvoru můžeme také obvyklým zpsůobem připravit hořký lahodný čaj, který pijeme bez cukru.

 

 

Čajová směs na posílení slinivky břišní – pankreasu:

 

Ke třem dílům natě máty přidáme po jednom díle natě třezalky, řapíku a květu (natě) jetele lučního. Čaj připravený z této směsi pijeme tříkrát denně delší dobu.

 

 

Bylinkový žaludeční likér:

 

Smícháme stejné díly sušeného, na prášek rozdrceného kořene pampelišky, hořce žlutého, lékořice, zázvoru a semene fenyklu. Zalijeme brandy, aby drogu přesahovala o 1/3 objemu. Necháme 2-3 týdny macerovat, denně protřeseme. Přefiltrujeme, přidáme podle chuti med, mírně ohřejeme a promícháme. Skladujeme v tmavé sklenici na chladném místě. Užíváme denně po stopce nalačno, na podporu vylučování trávicích šťáv.

 

 

Zánět žaludku – gastritida:

 

U tohoto zánětu nejlépe pomáhá květ heřmánku. Ke třem dílům této drogy přidáme ještě po jednom díle natě jablečníku, meduňky a bazalky. Pijeme 2-3 krát denně ½ hodiny před hlavním jídlem.

 

Zelí na žaludeční vředy:

 

Bílé zelí je podle starých bylinkových receptů tak dobrým lékem na žaludeční vředy, že když několik týdnů pijeme denně litr čerstvé šťávy z bílého zelí, vředy se většinou zahojí.

 

 

Čajová směs na žaludeční neurózu:

 

Na uklidnění žaludku připravíme čajovou směs ze stejných dílů natě zeměžluče, meduňky, rozmarýnu a rozrazilu. Pijeme několik dní ½ hodiny před hlavními jídly.

 

 

Čajová směs proti žaludečním křečím:

 

Smícháme stejné díly kořene devětsilu, natě heřmánku a máty. Dvě lžíce směsi dáme do ½ l vody a poamlu ohříváme až k varu, potom přikryjeme a necháme vychladnout. Scedíme a přidáme lžičku vlaštovičníkové tinktury. Pijeme po částech v průběhu 2-3 hodin. Tento čaj pomáhá také při onemocněních jater a při žaludečních potížích žen souvisejících s počátkem těhotenství.

 

 

Čajová směs proti průjmu:

 

Smícháme stejné díly roztlučené dubové kůry, kořene mochny nátržní, lístků borůvky, roztlučených plodů borůvky a květu heřmánku. Tři lžíce směsi krátce povaříme v ½ l vody a necháme přikryté vychladnout na teplotu, při níž se už dá pít. Vypijme v průběhu 2-3 hodin, ale nepříjímáme žádnou potravu.

 

 

Dětské průjmy:

 

Na tento častý problém, zvláště u kojenců, použijeme tři díly sušených roztlučených plodů a nasekaných listů borůvky, přidáme jeden díle květu heřmánku. Jednu lžíci směsi dáme do ¼ l vody, pomalu uvedeme do varu a necháme přikryté vyluhovat. Dětem nedáváme nic jíst, jen pít tento čaj, kojencům do kojenecké láhve. Následující 1 až 2 dny vyloučíme mléko, nepřejde-li průjem, pití čaje zopakujeme.

 

 

Zácpa:

 

Vylisujeme čestvou šťávu z aloe a necháme ji v misce na slunci nebo mírně povaříme, dokud nevznikne hustá tmavá hmota – sabur. Potom užíváme na špičku nože třikrát denně. Z hmoty můžeme připravit tinkturu rozpuštěním 100 g v ½ l lihu a užíváme 15 kapek tiřkrát denně.

 

 

Zácpa u dětí:

 

Vděčným a osvědčeným prostředkem je jeřabinový sirup, který dáváme dětem po lžičce třikrát denně, 2 hodiny po jídle.

 

 

 

Čajová směs na zánět tlustého střeva:

 

Při tomto onemocnění doporučují bylinkové recepty směs natě mochny nátržní, šalvěje, květu proskurníku lékařského a heřmánku. Čaj z této směsi pijeme 7-10 dní, současně upravíme stravu a léčbu poporujeme klystýrem.

 

 

Zastavené větry:

 

Smícháme stejné díly semene fenyklu, natě mochny husí, pelyňku a přesličky. Dvě lžíce směsi krátce povaříme v mléku, necháme vychladnout a vlažné vypijeme za 1-2 hodiny. Na uvolnění si zacvičíme nebo zaběháme, potom masírujeme oblast kolem slepého střeva, můžeme také přiložit horký obklad z lněného semene.

 

 

Nadýmání u dětí:

 

Použijeme směs semene fenyklu, natě bazalky, máty a květu heřmánku. Nesladíme, ¼ l čaje dáme dígtěti vypít večer ve 2 dávkách, kojencům do kojenecké láhve.Na bříško můžeme piřložit teplý heřmánkový obklad.

 

 

Čajová směs na pálení žáhy:

 

Osvědčeným prostředkem na snížení tvorby trávičích šťáv, které tento problém způsobují, je směs semene fenyklu, natě lnice a zeměžluče. Dvě lžíce této směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat. Pijeme tříkrát denně nalačno.

 

 

Játra:

 

Čajová směs na zánět jater:

 

Připravíme ji ze stejných dílů natě pelyňku, řepíku, řebříčku, zeměžluče a semene ostropestřce. Čaj pijeme tříkrát denně před jídlem 1-2 týdny.

 

 

Cirhoza jater:

 

Na pomoc při tvrdnutí jater připravíme čajovou směs ze dvou dílů rozdrceného semene ostropestřce, k němuž přidáme po jednom dílu kořene čekanky, natě řepíku, třezalky, vlaštovičníku a listu jaterníku. Dvě lžíce smědi dáme do studené vody a necháme 12 hodin macerovat. Čaj pijeme 2-3 krát denně.

 

 

Rybíz na játra:

 

Starý ruský recept doporučuje černý rybíz k léčbě, ale hlavně jako prevenci různých jaterních potíží. Chutný čaj z listů můžeme pít jako běžný konzumní čaj, čerstvé plody, kompot nebo sušené, po rozvaření konzumujeme jako potravinu.

 

 

Žlučník:

 

Čajová směs na zánět žlučníku:

 

Připravíme ji ze stejných dílů natě máty, kořene jehlice, hořce, pampelišky a kůry krušiny. Dvě lžíce směsi dáme do ½ l teplé vody a necháme 12 hodin macerovat. Krátce povaříme a necháme přikryté vychladnout. Scedíme a horký čaj pijeme několikrát denně.

 

 

Čajová směs na žlučové kameny:

 

Tato směs osvědčených „žlučníkových“ bylin se skládá ze stejných dílů natě řepíku, přesličky, řebříčku, kořene jehlice a omanu. Čaj oslazený medem pijeme 2-3 krát denně.

 

 

Čajová směs na žloutenku:

 

Smícháme stejné díly natě rozrazilu, řepíku, přesličky, pelyňku, kořene čekanky a pampelišky. Dvě lžíce směsi dáme do ½ l vody a necháme 12 hodin macerovat. Potom uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Horký čaj pijeme v malých dávkách během celého dne.