Třezalka

 

Třezalka tečkovaná

 

Třezalka patří k nejpopulárnějším léčivým rostlinám. Z mnoha léčebných možností třezalky jsou na prvním místě nemoci jater a žlučníku, žaludeční vředy, velké množství žaludeční kyseliny, poruchy močových cest a pomočování dětí. Čaj z třezalky je velmi dobrý na nervy – uklidňuje, má příznivý vliv na psychiku, pomáhá zbavit se depresivních stavů, stresu, strachu, úzkosti, neurózy a nespavosti. Je dobrý i při srdečních nemocech, hlavně chronických, zlepšuje krevní oběh až do krevních vlásečnic a je vhodný i do čajových směsí při všech menstruačních poruchách a při problémech v klimakteriu. Třezalkový čaj je chutný, můžeme ho pít jako lahodný čaj samostatně, ale může být také součástí různých preventivních chuťových léčivých čajových směsí. Nejlépe je pít tento čaj nejméně tři týdny, neboť jen tak se projeví jeho celkový dobrý účinek a ostatně i trvalý.

 

Vně slouží třezalkové květy namočené v přírodním, například olivovém oleji, na rány, popáleniny, zapařeniny, hemoroidy, bolesti svalů a při bodnutí včelou nebo jiným hmyzem. Její „všeléčící“ schopnost se často uplatňuje jako přísada do koupele.

 

Při vší chvále třezalky je třeba o ní říci, že má zvláštní a nepříjemnou vlastnost, která způsobuje citlivost na sluneční světlo. Ta se projevuje u zvířat se světlou kůží, a také u lidí. Během třezalkové kúry se proto vyhýbáme opalování. Mohlo by to vyvolat podráždění pokožky (zčervenání, svědění a vyrážky), které však není nebezpečné. Dlouhodobé užívání této bylinky může poškodit některé orgány těla, proto jej občas přerušíme a zásadně nezvyšujeme dávkování.

 

!!! Třezalka může oslabit účinek hormonální antikoncepce!!!

 

 

 

Čajová směs na posílení nervové soustavy:

 

Nať třezalky, nať řebříčku, nať vachty, nať levandule, nať rozmarýnu, nať routy.

Dvě lžíce směsi dáme do ½ l vroucí vody a přikryté necháme 15 minut vyluhovat. Přecedíme, osladíme medem a pijeme třikrát denně po třetině výluhu.