Turanka

 

Turanka kanadská

 

Léčebné schopnosti turanky byly objeveny až v 19.století, kdy ji američtí lékaři začali používat při žaludečních těžkostech a také vně na rány. Dnes si však už bez ní bylinkářskou praxi těžko představíme, porotože patří k nejlepším rostlinným lékům na zastavení krvácení každého druhu. Není rozhodující, zda jde o krvácení do plic, žaludku, z otevřené rány, nosu, dásní, hemoroidů, krvavého průjmu nebo ženské krvácení. Čaj ze samotné turanky dokáže každé poměrně rychle zastavit. Turanka tvoří hlavní část jednoho z nejpopulárnějších čajů na zastavení krvácení, osvědčeného hlavně u žen, i když na rozšíření a posílení účinků k němu přidáváme další bylinky.

 

Turanka má i jiné dobré účinky, protože jako jedna z mála bylin podporuje tvorbu bílých krvinek. Čaj z turanky reguluje látkovou přeměnu a podněcuje vylučování škodlivin z organismu. Působí přitom mírně močopudně, což prospívá hlavně při dně, revmatismu, také celkově odlehčí tělo.

 

Droga je úplně neškodná, nemá žádné vedlejší účinky, proto je možné ji užívat i dlouhodobě. Její praktické použití je však většinou jednorázové, nejvíce několik dní,což vyplývá ze způsobu uplatnění.

 

 

Čajová směs na zastavení krvácení:

 

Nať turanky, nať kokošky, nať rdesna, nať přesličky, nať zlatobýlu.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a přikryté necháme asi 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme vlažný čaj v malých dávkách, nejvíc po jednom decilitru každé dvě hodiny, protože jen tak dosáhneme žádoucího účinku. Velká dávka čaje najednou může působit opačně.