uši, nos, krk

 

Bolesti uší, nosu a krku

 

 

Bolesti ucha:

 

Vymačkáme čerstvou šťávu z květních úborů nebo listů podbělu a 2-3 krát denně nakapeme do ucha několik kapek. Můžeme také udělat silný odvar ze sušené drogy v malém množství vody.

 

 

Zánět úcha:

 

Vatový tampon namočíme do měsíčkové tinktury, vložíme do ucha a necháme působit.

 

 

Obklad na zánět ucha:

 

Středně velkou cibuli nakrájíme nadrobno a lehce dusíme na trošce olivového oleje. Potom ji dáme do kapesníku, vytvarujeme malý kužel a zavážeme. Přiložíme na ucho a fixujeme čepicí nebo obvazem. Necháme působit několik hodin, u dětí jen 1-2 hodiny.

 

 

Krvácení z nosu:

 

Připravíme silný odvar z natě přesličky, můžeme přidat trochu vrbové kůry. Můžeme použít i prášek ze sušené natě, 1 lžíci na 1 dl vody. Krátce povaříme, scedíme a pozorně vtahujeme nebo kapeme do nosu. Současně dáme na zátylek studený obklad.

 

 

Zánět nosních dutin:

 

Připravíme si inhalaci ze stejných dílů natě máty, heřmánku, květu prvosenky a semene lnu.Několikrát denně inhalujeme při teplotě, kterou sneseme. Mezi inhalacemi přikládáme horký obklad z povařeného mletého semene lnu na celou horní část obličeje. Léčbu doplňujeme pitím čaje z prvosenky.

 

 

Snížená činnost štítné žlázy:

 

K přípravě čajové směsi použijeme stené díly natě sporýše, fialky, kořene lopuchu a lékořice. Dvě lžíce směsi dáme večer macerovat do ½ l teplé vody, ráno uvedmee do varu a necháme přikryté vychladnout. Pijeme dvakrát denně, ne dlouhodobě.

 

 

Nadměrná činnost štítné žlázy:

 

Hlavní složkou této čajové směsi je nať karbince. Ke čtyřem dílům přidáme po jednom díle natě srdečníku, jehlice a kořene pampelišky. Do hotového čaje, připraveného jako obvykle, přidáme lžíci rakytníkového oleje. Pijeme dvakrát denně. Léčbě pomáhají obklady z rozvařené dubové kúry.

 

Čajová směs na hlasivky:

 

Hlavní složkou tohoto čaje je nať řepíku. K jeho třem dílům přidáme po jednom dílu květu (listu) slézu a proskurníku. Dvě lžíce směsi poamlu ohříváme v ½ l vody, dokud nezačne vřít a necháme přikryté vyluhovat. Ochutíme medem a citronem, pijeme po doušcích při zvýšené zátěži hlasivek.

 

 

Kloktadlo na zánět krku a hlasivek:

 

Deset lžic natě řepíku pomalu vaříme v 1 l vody, dokud nezhoustne na přibližně 2/3 objemu. Scedíme, přidáme lžíci medu a 1 dl růžové vody. Opakovaně kloktáme, malé množství přitom polykáme.

 

Další recept: Smícháme dva díly natě šalvěje s jedním dílem natě yzopu. Dvě lžíce směsi dáme do ¼ l vody, necháme projít varem a přikryté vyluhovat. Scedíme a kloktání často opakujeme.