ústa a zuby

 

 

 

Něco na ústa a zuby

 

Afty:

 

U těchto problémů pomáhá kořen lékořice. Několik dní pijeme lékořicový čaj připravený obvyklým způsobem a silným odvarem vyplachujeme ústa. Současně upravíme stravu na zásaditou, nejlépe zvýšenou konzumací syrové zeleniny.

 

 

Zápach z úst:

 

Může mít různé příčiny, někdy pomůže upravit stravu a pít bylinkové čaje na zlepšení trávení. Samozřejmostí je hygiena ústní dutiny. K vyčištění dechu se doporučuje žvýkat semínka anýzu, fenyklu, kopru nebo několika plodů jalovčinky.

 

 

Bolesti po vytržení zubu:

 

Po této časté a nepříjemné proceduře uděláme silný odvar z květu divizny, natě šalvěje, jitrocele, heřmánku a yzopu. Uvedené bylinky s hojivými účinky můžeme libovolně kombinovat nebo použít jednotlivě. Dvě lžíce drogy dáme do 1 dl vody, uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Vlažný odvar držíme v ústech, urychluje hojení.

 

 

Bolesti zubů:

 

Než navštívíme lékaře nebo sáhneme po tabletách proti bolesti, pomalu rozžvýkáme a držíme v ústech několik hřebíčků. Některé lidové recepty doporučují také přiložit na bolavý zub plátek česneku, který proti podráždění sliznice úst obalíme gázou.

 

Pavlikovo doporučení:

Když mě zlobily zuby......natlačil jsem tam jazykem med...napodruhé zaručeně bolest ustala a nechala mě v klidu přežít do návštěvy zubaře

 

A nezapomínejme na červenou řepu. Je to nejúčinější prostředek na prevenci i léčení paradentozy. Kam se hrabou zubní pasty a jiné věci. I můj pes ji baští ...asi ví, že zdravé dásně dělají zdravé zoubky :-). 

 

Šalvějová ústní voda:

 

Tři lžíce nasekané natě šalvěje a po jedné lžíci květu heřmánku a natě yzopu dáme do ½ l vody, pomalu uvedeme do varu, necháme přikryté vychladnout a scedíme. Ústní vodu používáme při krvácení dásní a bolestech zubů, vždy po umytí zubů.

 

 

Bolest trojklanného nervu:

 

U této bolesti pomáhá bez, jehož plody s mírou konzumujeme formou šťáv, marmelády, sirupu nebo kompotu. Současně uděláme obklad ze směsi květu heřmánku, divizny, natě řebříčku a mateřídoušky.