Vachta

 

Vachta třílistá

 

Čaj z vachty se doporučuje při zkaženém žaludku, nechutenství, poruchách trávení, střevních kolikách, žloutence a onemocnění jater. Má schopnost upravovat a normalizovat vylučování žaludeční kyseliny, proto ji používáme při jejím přebytku i nedostatku. Dokáže léčit i těžké a chronické onemocnění žaludku.

 

Dalšími dobrými vlastnostmi vachty je, že oživuje krevní oběh a podporuje tvorbu nové krve, celkově posiluje organismus, uklidňuje a snižuje teplotu, zvláště u dětí. Vachtový čaj se používá také při migréně, stresu, zimnici, zvětšené štítné žláze a při menstruačních bolestech.

 

Vachta je silná rostlina, proto obvyklé dávkování raději trochu snížíme. Můžeme ji užívat samostatně, tvoří však i dobrou přísadu do čajových směsí, hlavně v kombinaci s dalšími hořkými rostlinami. Čaj z vachty a směsi, které ji obsahují, jsou zakázány těhotným ženám a nedoporučují se pít dlouhodobě.

 

 

 

Čajová směs na žaludeční nervozitu:

 

List vachty, nať třezalky, kořen kozlíku, kořen puškvorce, nať zeměžluče, nať máty, nať rdesna.

Dvě lžíce směsi dáme do ¾ l vlažné vody a necháme macerovat asi 8 hodin. Potom macerát přecedíme, na směs nalijeme druhou ¾ l vody, uvedeme do varu a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme k první části a pijeme třikrát denně nalačno půl hodiny před jídlem.