Yzop

 

Yzop lékařský

 

Největší hodnotou yzopu je jeho všeobecně posilující účinek na celý organismus, osvědčený hlavně u starších lidí. Jeho mezi bylinkami zřídkavou vlastností je, že mírně zvyšuje krevní tlak, čehož se využívá v mnoha čajových směsích. Prospívá také při kašli a astmatu, zlepšuje chuť k jídlu, odstraňuje noční pocení, uklidňuje nervy, má močopudné účinky a schopnost brzdit růst škodlivých bakterií. Svými zevními účinky je yzop podobný šalvěji, osvědčil se na zánět krku a ústní dutiny.

 

V běžném dávkování nemá yzop vedlejší účinky, musíme ho však používat s rozvahou, neboť silnější dávkování může mít opačný účinek. Vůbec se nedoporučuje v těhotenství, při stavech podráždění a nervozity.

 

 

Víno na posílení organismu:

 

Nať yzopu, nať saturejky, nať rozmarýnu, nať benediktu, nať pelyňku.

Při přípravě můžeme použít čerstvé i sušené drogy, které nadrobno nasekané volně nasypeme asi do 1/3 objemu vhodné sklenice, doplníme bílým nebo červeným vínem a necháme za občasného protřesení 2-3 týdny vyluhovat. Přecedíme, případně přefiltrujeme nebo necháme usadit a pozorně slijeme nebo stáhneme hadičkou. Pijeme nalačno po kalíšku – ne více – ráno a večer.

 

 

Yzopové víno podle českého fytoterapeuta Bodláka:

 

Osm lžic nasekané natě yzopu macerujeme 8 dní v 1 l bílého vína, nejlépe ryzlinku. Scedíme a pijeme 1 dl denně večer před spaním. Chystáme-li se na noční radováky, dávku zdvojnásobíme:-)

 

 

Yzopový grog proti melancholii:

 

Do 1 l červeného vína dáme 2 lžíce nasekané natě yzopu. Krátce povaříme, když trochu vychladne, scedíme jej a přidáme lžíci hřebíčků, lžíci mleté skořice a 3 lžíce medu. Přepadne-li nás světobol, pijeme teplé, ale ne celé najednou, stačí 1-2 dl.

 

 

Yzopový sirup:

 

Pět lžic nasekané natě yzopu a 2 lžíce mletého semene fenyklu dáme do ½ l vody, uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Scedíme, přidáme ¼ kg medu, mírně ohřejeme a promícháme. Podáváme pětkrát denně po lžíci po jídle, při kašli a na celkové posílení organismus. Užíváme jen několik dní a dávky nepřekračujeme.