Zeměžluč

 

Zeměžluč lékařská

 

Název zeměžluč je odvozen od neuvěřitelné hořkosti, která dává této bylině punc prvotřídního léku na všechny nemoci zažívacích orgánů. Drážděním chuťových pohárků už v ústech zlepšuje chuť k jídlu. Odstraňuje tzv. Pálení žáhy, krkání, léčí zkažený žaludek a upravuje vylučování žaludečních šťáv. Současně má příznivý vliv na játra, žlučník, dvanácterník, zlepšuje látkovou přeměnu, vyhání střevní parazity, upravuje stolici a zlepšuje peristaltiku střev.

 

Droga má i další dobré účinky – podporuje činnost sleziny a tvorbu červených krvinek, čímž je užitečná při chudokrevnosti. Podává se při horečkách a infekčních nemocech, protože podněcuje vlastní obranné schopnosti organismu. Široké léčebné účinky zeměžluče se projevují také při nepravidelné menstraci, epilepsii, žloutence, cukrovce a slabém zraku.

 

Na všechny tyto neduhy stačí zeměžluč sama, v běžných dávkách se u ní žádné nepříjemné účinky nezjistily. Její působení na žaludek je však silné, při předávkování může vyvolat průjmy a zvracení. Pokud máme k dispozici i jíné druhy z rodiny hořkých rostlin, kombinace s nimi zesiluje a rozšiřuje její léčivé vlastnosti.

 

Zeměžluč má také výborné ranhojičské účinky. Pití čaje urychluje hojení ran, které je třeba současně omývat silným odvarem, ošetřovat čerstvou šťávou nebo přikládat rozmačkanou drogu.

 

Ze zeměžluče používáme také studený koncentrát – dvě lžíce sušené drogy dáme do ¼ litru vody a necháme přes noc na teplém místě. Druhý den pijeme ve dvou až třech dávkách půl hodiny před jídlem.

 

 

Čajová směs proti nechutenství:

 

Nať zeměžluče, nať pelyňku, kořen puškvorce, nať benediktu, list vachty, kořen čekanky.

Dvě lžíce směsi dáme do ½ l vody, pomalu uvedeme do varu, ihned odstavíme a necháme přikryté 20 minut vyluhovat. Přeecedíme a pijeme třikrát denně po třetině výluhu nalačno, půl hodiny před jídlem.

 

 

Čajová směs na povzbuzení tvorby žaludečních šťáv:

 

Smícháme stejné díly natě benediktu, pelyňku, zeměžluče a vachty. Jednu lžíci směsi zalijeme ¼ l vroucí vody, necháme 20 minut přikryté vyluhovat a po částech pijeme ráno nalačno.

 

 

Čajová směs na žaludeční neurózu:

 

Na uklidnění žaludku připravíme čajovou směs ze stejných dílů natě zeměžluče, meduňky, rozmarýnu a rozrazilu. Pijeme několik dní ½ hodiny před hlavními jídly.