Ženské potíže

 

 

 

Ženské potíže

 

 

Žena je nositelkou života a k této úloze má ženský organismus i tomu přizpůsobené orgány a funkce. Takzvané ženské problémy jsou časté a někdy souvisejí i s nervovým systémem. Abychom jim preventivně předcházeli, je třeba věnovat pozornost především zdravému stravování a životosprávě. Rostlinná říše má několik odpradávna osvědčených „ženských“ bylinek, které dokáží ženám účinně pomáhat, přitom jejich užívání je jednoduché a bez nepříznivých vedlejších účinků.

 

 

 

Preventivní ženský čaj:

 

Skládá se ze dvou dílů řebříčku, k němuž přidáme po jednom dílu heřmánku a kontryhele. Tyto bylinky působí preventivně i léčebně na všechny ženské orgány. Pijeme obvyklým způsobem připravený čaj, v sezoně si můžeme vylisovat i čerstvou šťávu, kterou užíváme po lžíci třikrát denně. Silný odvar z těchto bylinek se doporučuje i jako přísada do koupele.

 

 

 

Ženský sirup:

 

Vymačkáme čerstvou šťávu ze stejných dílů natě mateřídoušky, přesličky, řebříčku a cibule. Přidáme přibližně tolik medu jako je šťávy a na teplém místě rozmícháme. Užíváme preventivně nebo při jakýchkoli ženských potížích 2-3 krát denně po lžičce.

 

 

 

Předmenstruační syndrom:

 

Během „špatných“ dnů před očekávanou menstruací k uvolnění napětí uděláme čaj ze dvou dílů kořene nebo listu pampelišky a jednoho dílu natě meduňky. Do hotového čaje přidáme ještě lžičku kozlíkové tinktury a pijeme 2-3 krát denně.

 

 

 

Menstruační všelék:

 

Tato čajová směs prospívá při všech poruchách menstruace. Smícháme stejné díly květu bezu, heřmánku, lípy, natě máty a meduňky. Čaj připravíme obvyklým způsobem. Během menstruace vypijeme celou dávku ráno nalačno, během 1-2 hodin.

 

 

 

Čaj na úpravu menstruace:

 

Ke dvěma dílům natě třezalky přidáme po jednom dílu natě hluchavky a řebříčku. Čaj pijeme 2-3 krát denně, týden před očekávanou menstruací až do jejího začátku.

 

 

 

Čajová směs na vyvolání menstruace:

 

Připravíme ji ze stejných dílů natě dobromysli, vlaštovičníku, řebříčku, kontryhele a petržele. Čaj pijeme několik dní.

 

 

 

Čajová směs proti bolestivé menstruaci:

 

 

Do této čajové směsi dáme stejné díly natě kontryhele, hluchavky, mateřídoušky, řebříčku, květu měsíčku a listu routy. Obvyklým způsobem připravený čaj začneme pít 2 dny před očekávanou menstruací, při bolestech doplňujeme léčbu sedavými koupelemi z řebříčku, heřmánku a kontryhele. Výborná je na bolestivou menstruaci také pupalka dvouletá, lze ji koupit v lékárně nebo prodejně zdravé výživy ve formě oleje nebo tobolek.

 

 

 

Koupel při křečových menstruačních bolestech:

 

Koupel připravíme ze směsi dvou dílů natě řebříčku a jednoho dílu natě hluchavky. Dvacet lžic této směsi krátce povaříme ve 2 až 3 litrech vody a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme do vanové koupele a koupeme celé tělo 15-20 minut při teplotě 38 stupňů, nejlépe před spaním.

 

 

 

Čaj na zeslabení menstruace:

 

Připravíme čajovou směs ze stejných dílů natě meduňky, kokošky, šalvěje a řebříčku. Ze 2 lžic této směsi připravíme obvyklým způsobem čaj, do něhož přidáme ještě po lžičce tinktury z prhy a kozlíkové tinktury. Pijeme tříkrát denně 4-6 týdnů. Potom užívání na stjenou dobu přerušíme a ještě jednou kúru opakujeme.

 

 

 

Čaj na zesílení menstruace:

 

Připravíme čajovou směs ze stejných dílů natě routy, třezalky, řebříčku a rozmarýnu. Do hotového čaje přidáme lžičku tinktury z prhy. Pijeme 2-3 krát denně během menstruace.

 

 

 

Myom:

 

Je to nezhoubné nádorové onemocnění žen, na něž bylinkové recepty doporučují sedavé koupele z řebříčku. Součástí léčby je pití čaje z kontryhele podle receptu na neplodnost, které střídáme s krvečistícími čaji.

 

 

 

Čajová směs proti potratu:

 

Nejpozději od poloviny těhotenství pijeme každý druhý týden denně po ½ l čaje ze směsi dvou dílů natě kontryhele a jednoh odílu natě řebříčku.

 

 

 

Zvracení v těhotenství:

 

Připravíme stejné díly semene fenyklu, anýzu, listu máty a heřmánkových květů. Semena rozdrtíme v hmoždíři, pak přidáme listy a květy. Dvě lžíce této směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 20 minut vyluhovat. Scedíme a pijeme pětkrát denně.

 

 

Čajová směs pro lehký porod:

 

Použijeme stejné díly natě sporýše a kontryhele. Jednu lžíci směsi zalijeme ¼ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Pijeme poslední tři měsíce těhotenství po polovině množství ráno a večer.

 

 

 

Poporodní ochablost ženských orgánů:

 

K jejich posílení připravíme koupel ze směsi natě přesličky a řebříčku. Deset lžic těchto bylin krátce povaříme ve 2-3 l vody a necháme mírně vychladnout. Sedací koupel 2-3 krát denně má trvat 10-20 minut.

 

 

 

Obklad na zánět a bolesti prsů:

 

Čerstvé listy bílého zelí naklepeme nebo rozválíme, na kousku plátna vytvarujeme tenkou vrstvu obkladu, pokapeme mátovým olejem, přiložíme a přikryjeme další vlhkou a suchou vrstvou. Necháme působit několik hodin. Potom prs jemně masírujeme třezalkovým nebo olivovým olejem.

 

 

 

Čaj na léčbu neplodnosti:

 

Na podporu ženské plodnosti pijeme čajovou směs ze dvou dílů natě kontryhele, k níž přidáme po jednom dílu natě řebříčku a hluchavky. Pití takto připraveného čaje delší dobu podporuje účinky i jiných druhů léčby tohoto problému.

 

 

 

Likér pro kojící matky:

 

Do 1 l vody dáme 4 lžíce mletého semene kopru, uvedeme do varu, odstavíme a přidáme 3 lžíce medu. Necháme na velmi slabém ohni bez vaření 15-20 minut zhoustnout. Pijeme dvakrát denně stopku. Likér zvyšuje tvorbu mateřského mléka a je prospěšný pro miminko.

 

 

 

Snížení tvorby mateřského mléka:

 

Při nadměrné tvorbě mateřského mléka pijeme obvyklým způsobem připravený čaj z natě šalvěje. Pokud se už nekojí, může se brát třikrát denně lžička tinktury v ½ skleničce vody.

 

 

 

Čaj na zvýšení tvorby mateřského mléka:

 

Do této směsi dáme po dvou dílech natě jestřabiny, majoránky, semene fenyklu a po jednom dílu kořene hořce, natě kontryhele a routy. Čaj pijeme 2-3 krát denně, užívání občas přerušíme.

 

 

 

Mateřský čaj:

 

Smícháme stejné díly rotlučeného kořene hořce, mletého semene fenyklu, pískavice a natě mateřídoušky. Dvě lžíce směsi dáme do vlažné vody a necháme 12 hodin macerovat. Potom uvedmee do varu a necháme přikryté vychladnout. Pijeme po ½ množství ráno a večer na regeneraci funkcí všech ženských orgánů.

 

 

 

Čajová směs na zastavení výtoku:

 

Smícháme stejné díly květu hluchavky, natě kontryhele, ruskavce a řebříčku. Čaj z této směsi pijeme třikrát denně několik dní, dokud problémy nepominou. Léčbu doplňujeme bylinnými výplachy a sedavými koupelemi.

 

 

 

Odvar na výplachy pochvy při výtoku:

 

Smícháme stejné díly mleté dubové kůry, květu heřmánku a natě šlavěje. Čtyři lžíce směsi namočíme večer do ½ l teplé vody, ráno krátce povaříme a necháme přikryté pomalu vychladnout. Scedíme a výplachy vícekrát opakujeme.

 

 

 

Obklad na zánět pochvy:

 

Čtyři lžíce květu měsíčku krátce povaříme v ½ l vody a necháme přikryté vychladnout. Do odvaru namočíme složené lněné plátno a 2-3 krát denně přiložíme na postižené místo. Obklad necháme působit ½ – 1 hodinu.

 

 

 

Svědění v pochvě:

 

Na mírném ohni rozpustíme lanolín z lékárny, přidáme stejné množství šťávy z čerstvé natě hluchavky a lupínků růže. Dobře promícháme, necháme vychladnout a touto mastí potíráme ženské orgány.

 

 

 

Krvácení z dělohy:

 

Připravíme čajovou směs ze stejných dílů natě turanky, kokošky, truskavce a přesličky. Čaj z této směsi pijeme několik dní. Současně 2-3 krát denně uděláme sedací koupel ze silného odvaru směsi natě řebříčku, truskavce, kokošky a heřmánku.

 

 

 

Čaj na zánět vaječníků:

 

Připravíme ho ze stejných dílů natě černohlávku, kontryhele, hluchavky a květu heřmánku. I u tohoto onemocnění léčbu dobře doplňují sedací koupele jako v předcházejícím receptu.

 

Další recept: Můžeme také použít čajovou směs ze stejných dílů květu bezu, heřmánku, řepíku a kukuřičných blizen.

 

 

Klimakterium:

 

V tomto období zmírňuje nepříjemné pocity a zmírňuje jeho průběh čajová směs ze dvou dílů natě meduňky, k nimž přidáme po jednom dílu natě třezalky, šišek chmele a semene fenyklu. Čaj připravený obvyklým způsobem pijeme několik dní, vždy v době, kdy jsou nepříjemné pocity intenzivní.