Zlatobýl

 

Zlatobýl obecný

Zlatobýl kanadský

(Celík)

 

Zlatobýl je vůbec nejlepším rostlinným lékem na všechny druhy ledvinových onemocnění. Pomáhá při chronickém zánětu ledvin, čistí moč od hnisu, krve a bílkovin, přidává se i do čaje při nemocech prostaty. Hlavní vlastností zlatobýlového čaje je silná močopudnost, proto je dobrý i při dně a revmatismu.

 

Zlatobýl používáme většinou samostatně, jen při těžkých poruchách ledvin přidáváme na zesílení účinku břízu a medvědici. Trochu zlatobýlu můžeme přidávat i do čajových směsí na vysoký krevní tlak, neboť podle zkušeností bylinářů tato onemocnění nezpůsobuje jen srdce a cévní systém, ale ve značné míře i ledviny. Droga pomáhá také při onemocněních jater a žlučníku, další uplatnění je na zeslabení a zastavení silného menstruačního krvácení.

 

Zevně slouží silný odvar nebo tinktura ze zlatobýlu jako přísada do kloktadel a na potírání kožních vyrážek a ekzémů.

 

Čaj ze zlatobýlu je úplně neškodný, můžeme ho pít i delší dobu a větší množství, až jeden litr denně, což se často doporučuje na pročištění ledvin, ne však dlouhodobě.

 

 

Čajová směs na chronický zánět ledvin:

 

Nať zlatobýlu, list břízy, list medvědice, oplodí fazolu, nať přesličky.

Dvě lžíce směsi zalijeme ¼ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme třikrát denně po třeitně výluhu.

 

 

Čaj faráře Künzla:

 

Tento čaj doporučuje zkušený blinkář k prevenci onemocnění ledvin a močových cest. Do čajové směsi použijeme po dvou dílech zlatobýlu a svízele, přidáme jeden díl natě hluchavky. Tři lžíce směsi zalijeme ¾ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Scedíme a pijeme třikrát denně během 2-3 týdnů. Preventivní kúru uděláme alespoň jednou v roce.

 

 

Čajová směs na bílkovinu v moči:

 

Smícháme po dvou dílech natě vřesu a zlatobýlu, přidáme po jednom dílu natě přesličky a šalvěje. Obvyklou denní dávku, ½ l čaje z této směsi, pijeme ráno a večer po ½ množství.

 

 

Čajová směs proti tvorbě ledvinových a močových kamenů:

 

Smícháme stejné díly kořene jehlice, pampelišky, natě přesličky, kopřivy a zlatobýlu. Šálek neslazeného čaje pijeme dlouhodobě několikrát denně, hned při prvních příznacích. Po 3-4 týdnech užívání na stejnou dobu přerušíme.

 

 

Čajová směs na zánět močového měchýře:

 

Připravíme čajovou směs ze stejných dílů listu (květu) lichořeřišnice, sedmikrásky, natě zlatobýlu a mletého lněného semene. Při přípravě čaj krátce povaříme.

 

 

Čajová směs na zánět ledvin:

 

Uděláme je ze dvou dílů natě zlatobýlu, k němuž přidáme po jednom dílu listu břízy, medvědice a natě bazalky. Čaj pijeme dvakrát denně po ½ množství po dbou 7-10 dní.

 

 

Močopudný čaj:

 

K podpoře vylučování moče uděláme čajovou směs ze stejných dílů natě popence, zlatobýlu, vřesu a listu břízy. Jsou-li potíže močových orgánů provázeny také onemocněním srdce, přidáme do čajové směsi ještě dva díly kukuřičných blizen.

 

 

Krev v moči:

 

Na vyčištění krve v moči uděláme čajovou směs, do níž dáme po dvou dílech natě kokošky a medvědice, přidáme po jednom dílu natě celíku a truskavce. Čaj pijeme 2-3 krát denně několik dní.

 

 

Čajová směs dr. Thurze na prostatu:

 

Do této osvědčené čajové směsi dáme 4 díly natě vrbovky, po dvou dílech natě zlatobýlu a dobromysli a po jednom dílu natě truskavce a listu břízy. Denně pijeme v malých dávkách až 1 l čaje připraveného obvyklým způsobem.