Oves setý
Z
rozdrcených obilek, které obsahují mnoho výživných látek, se
připravuje čaj, účinně působící na nervovou soustavu, při
vyčerpanosti, nervové slabosti a nespavosti. Tlumí také zvýšenou
činnost štítné žlázy, posiluje ledviny, pomáhá při
nechutenství a průjmech,...
Celý článek
Petržel
zahradní
Vysoký
obsah vitaminů, močopudnost a příznivý vliv na trávicí trakt
řadi petržel do kategorie léčivých rostlin. Její užívání
podněcuje tvorbu moči, odvodňuje organismus, pomáhá při
močových kamenech, bolestech ledvin a zánětu prostaty. Zlepšuje
chuť k...
Celý článek
Česnek
kuchyňský
Česnek
má přímo neuvěřitelné a mnohokrát dokázané příznivé
účinky na organismus. Zlepšuje krevní oběh, který ovlivňuje až
do nejtečních krevních kapilár a podporuje proudění lymfy.
Rozšiřuje a čistí cévní systém, zpomaluje rytmus srdce,
posiluje jeho...
Celý článek
Česnek
medvědí
Látky
obsažené v česneku medvědím jsou podobné, ale mnohem slabší
než u česneku kuchyňského, udává se však, že obsahuje více
aliinu – jedné z nejúčinnějších látek česneku. Má vysoký
obsah vitaminu C, minerálů a mnoho dalších výživných látek,
tolik potřebných pro...
Celý článek
Cibule
kuchyňská
Nenahraditelnost
cibule v kuchyni je jen jednou z jejích hodnot. Tou druhou a
důležitější je význam cibule jako léku, neboť zdravější
rostlinu, zároveň s česnekem, si ani neumíme představit. Má
výrazné antibiotické působení, což vyvolává hojivý proces na
...
Celý článek
Parcha
saflorová
Příčinou
velkého zájmu o tuto rostlinu bylo zjištění, že svými účinky
na lidský organismus je podobný ženšenu. Na Sibiři se traduje,
že maralový kořen léčí čtrnáct nemocí, omlazuje, posiluje,
zahání depresivní stavy a zvyšuje pohlavní aktivitu. Rozbory
...
Celý článek
Fazol
obecný
Největší
hodnotou ve správné době nasbíraného fazolového oplodí je
velký obsah „rostlinného inzulínu“, pro který je zároveň s
borůvkou základní složkou čajů proti cukrovce. Ke snížení
hladiny cukru v krvi poslouží fazolové lusky i samostatně, ve
směsi s...
Celý článek
Srdečník
obecný
Srdečník
je stará léčivá rostlina původem ze Sibiře. Tam vznikla jeho
tradice jako léku na nemoci srdce, která mu dala i název. Ten je i
dnes úplně podstatný, neboť pozdější výzkumy potvrdily, že
rostlina je výborným lékem na všechny nemoci srdce,...
Celý článek
Křen
selský
Ke
křenu patří podobné doporučení jako k česneku, cibuli,
bramborám nebo zelí – je to také mimořádně zdravá potrava,
která obsahuje pro organismus množství cenných látek a vitaminů.
Zvykněme si jíst ho co nejvíce, využívejme ho do různých
salátů a jako přílohu k...
Celý článek
Jalovec
obecný
Léčebná
sláva jalovce začala ve středověku, když Arabové vyráběli
nezvyklou jalovcovou marmeládu, uváděnou v některých starších
lékopisech dodnes. I když nám morové epidemie už nehrozí,
jednou za čas je užitečné pomalu rozžvýkat po jedné 5-8
jalovcových...
Celý článek