Zemědým
lékařský
Zemědým
byl známý už ve starém Řecku a také pravěcí arabští lékaři
věděli, že z něj připravený čaj silně čistí krev, a to mu
zůstalo jako hlavní léčebné uplatnění dodnes. Zemědýmový
čaj můžeme použít při téměř všech kožních nemocech – na
čištění pleti při...
Celý článek
Jestřabina
lékařská
Léčebná
sláva jestřabiny začala ve středověku, kdy zaháněla mor a
horečku, kvůli tomu ji také pěstovali hlavně v Německu. Na
rozdíl od mnoha jiných rostlin současní bylinkáři používají
jestřabinu jen ke dvěma účelům, v obou případech je však
velmi...
Celý článek
Lnice
obecná (květel)
V
lidovém léčitelství se lnice odpradávna používá převážně
na nemoci žlučníku, zvláště na jeho zánět, při žloutence a
při některých nemocech jater. Jeho protizánětlivé působení
nachází uplatnění také při zánětu ledvin, prostatě a
potížích při močení. Čaj...
Celý článek
Trnka
obecná
Používání
trnky k léčebným účelům je doloženo už v prehistorických
dobách, používali ji antičtí lékaři a doporučovala ji i sv.
Hildegarda.
Čaj
z květů trnky je mírně močopoudný, podporuje látkovou přeměnu,
uvolňuje zácpu, čistí krev a má široce...
Celý článek
Routa
vonná
Jediným
dnešním důvodem pěstování routy je její léčebné využití.
Tak se uplatňovala už ve starém Řecku, kde byla velmi oblíbená,
ve středověku sloužila také k odpuzování much a dotíravého
hmyzu. Dnes se u routy využívá hlavně dobrý účinek na cévní
systém. Zpevňuje...
Celý článek
Plicník
lékařský
Plicník
patří k mladým léčivým rostlinám. Začal se používat až v
18.století, kdy se odvar z květů a čerstvé listy doporučovaly
při všech plicních onemocněních. Toto jednoznačné uplatnění
se zachovalo dodnes, o čemž svědčí i jeho název.
Čaj
z květů a...
Celý článek
Rozmarýn
lékařský
Rozmarýn
u nás volně neroste, pěstuje se jen na zahrádkách jako léčivá
rostlina a koření. Drogu tvoří listy se zelenými výhonky, které
se sbírají krátce po rozpuku, pokud jsou ještě zelené a měkké.
Můžeme ji běžně koupit v lékárně i specializovaných
...
Celý článek
Dub letní
Dub zimní
Léčivá
síla dubu byla známá a vážená od starověku. Zásluhou silně
stahujícího účinku patří dub mezi nejlepší rostlinné léky
na rány. Používáme ho proto hlavně vně, osvědčený je na
sedací koupele při hemoroidech, kde se příznivě projevuje také
jeho schopnost...
Celý článek
Chmel
otáčivý
V
prvních stoletích našeho letopočtu byl chmel oblíbenou
zeleninou, mladé výhonky se konzumovaly podobně jako chřest. Je
to prastará kulturní rostlina, kerá odpradávna sloužila nejen k
výrobě piva,ale i k léčebným účelům. Používal se na více
onemocnění,...
Celý článek
Majoránka
zahradní
Od
počátku používání majoránky se prolínaly její priority –
jednou jako koření, jindy jako léčiva. Dobrým zvykem
středověkých dam bylo pěstovat ji v květináči na okně, často
se objevovala i v klášterních zahradách. Podle zvěrokruhu je
majoránka...
Celý článek